Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”
Publicat: 23/12/2020, 21:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Simona-Maya Teodoroiu – fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR), dar și fost secretar de stat în Ministerul Justiției – a postat în mediul online un text-concluzie după audierile care au avut loc, astăzi, la Comisia Juridică.

În fața comisiei s-a prezentat Stelian Ion, ministrul propus de alianța USR PLUS pentru portofoliul Justiției, iar Simona-Maya Teodoroiu precizează că, înainte de toate, l-a întrebat pe omul politic ce înțelege prin ”depolitizare”, cu atât mai mult cu cât acesta dorește să mențină tocmai ”puterea de a propune procurorii cu funcții de conducere la vârful parchetelor”.

”Programul de guvernare al “noului CDR” vorbește despre “depolitizarea” numirilor la vârful parchetelor din Romania. O intenție lăudabilă. La audierile din Comisia Juridica, astăzi, l-am întrebat pe dl. Stelian Ion, în calitatea de om politic, într-un guvern politic, ce înțelege prin “depolitizare”, câtă vreme propune își păstreze, ministru al Justiției, puterea de a propune procurorii cu funcții de conducere la vârful parchetelor. După insistente, am primit în final un răspuns în care se referea la “avizul conform” al CSM pentru aceste numiri”, precizează Simona-Maya Teodoroiu în mediul online.

”Avizul conform dă CSM-ului un anume drept de veto pe numiri, dar nu elimină rolul ministrului, care rămâne esențial în nominalizarea respectivilor procurori”

Simona-Maya Teodoroiu

”Mai mult, poate genera “negocieri” netransparente, departe de ochii opiniei publice și ai magistraților, intre ministrul justiției – om politic și CSM – garant al independentei justiției, pentru a se obține în final acest aviz conform, pentru care, desigur, este nevoie fie schimbate întâi legile justiției! Pentru a câta oară??!!…”, se întreabă fostul judecător CCR pe pagina sa de socializare.

Simona-Maya Teodoroiu: ”Aceste măsuri trebuie se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”

Simona-Maya Teodoroiu consideră că vor apărea ”blocaje în procedura de numire”, cu atât mai mult atunci când ministrul Justiției și Consiliul Suprem al Magistraturii – Secția de procurori – nu se vor pune de acord în ceea ce privește numirile.

Există ”strategii”, firește, doar că ele sunt ”pe hârtie”, iar simplele declarații politice nu pot înlocui măsurile concrete. Însă aceste măsuri trebuie să se ” se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției romane”.

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simpla mascarada, nu am mai avut ocazia îl întreb pe ministrul propus al justiției cum înțelege dezvolte într-un an (termenul propus de domnia ) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme exista decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, mai scrie Simona-Maya Teodoroiu.

Nu am mai reușit îl întreb nici care sunt datele concrete/studiile de impact în baza cărora propune desființarea unei secții din parchet – SIIJ și înființarea alteia noi – dedicată infracțiunilor de mediu. Pentru toate aceste măsuri trebuie se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice, nu doar pe declarații politice

Simona-Maya Teodoroiu

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...